Vazduh u Nišu noćas bio najzgađeniji od početka godine
NIŠ – Zagađenje vazduha u Nišu tokom protekle noći bilo je najveće od početka godine, pokazala su merenja Agencije za zaštitu životne sredine. Prema merenjima, u 23 sata merna stanica kod Instituta za javno zdravlje izmerila je koncentraciju čestica PM10 od 205 mikrograma po metru kubnom, a merna stanica kod Osnovne škole „Sveti Sava” koncentraciju od […]

NIŠ – Zagađenje vazduha u Nišu tokom protekle noći bilo je najveće od početka godine, pokazala su merenja Agencije za zaštitu životne sredine.

Prema merenjima, u 23 sata merna stanica kod Instituta za javno zdravlje izmerila je koncentraciju čestica PM10 od 205 mikrograma po metru kubnom, a merna stanica kod Osnovne škole „Sveti Sava” koncentraciju od 202,59 mikrograma. Drastično su bile povećane i koncentracije čestica PM2,5.

U 19 sati stanica kod Instituta za javno zdravlje Niš izmerila je koncentraciju tih čestica od 235 mikrograma po metru kubnom, a 222 mikrograma po metru kubnom izmerila je merna stanica kod škole „Sveti Sava”.

Tokom noći i jutra koncentracije pomenutih štetnih čestica su postepeno opadale, ali su i dalje visoke, prenosi Beta.

Merna stanica kod Instituta za javno zdravlje izmerila je koncentraciju čestica PM10 od 154,9 mikrograma po metru kubnom, a merna stanica kod škole „Sveti Sava” koncentraciju od 146 mikrograma.

Jutros u sedam sati koncentracija čestica PM2,5 iznosila je kod Instituta za javno zdravlje 153,5 mikrograma, a kod škole „Sveti Sava” 144,9 mikrograma.

Rekord u Nišu drži 23. decembar prošle godine kada je koncentracija čestica PM10 u toku noći dostigla čak 298 mikrograma po metru kubnom, a čestice PM2,5 koncentraciju od 290,9 mikrograma.

Smatra se da je vazduh čist ukoliko je koncentracija čestica PM 10 manja od 50 mikrograma po metru kubnom, a koncentracija čestica PM2,5 manja od 25 mikrograma.

Izvor Politika

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *