VAZDUH U ČAČKU EKSTREMNO ZAGAĐEN: Alarmantno stanje, opasno po zdravlje građana!
Prema podacima dostupnim na sajtu Airvisual, koji meri kvalitet vazduha širom planete, stoji da je u Čačku on danas opasan. Naime, uz ovaj šumadijski grad stoji da je indeks kvaliteta vazduha čak 406 što je izuzetno nezdravo, te je opisan kao opasan. Primera radi, na listi glavnih gradova, najzagađenija danas je Daka u Bangladešu sa indeksom 340 što […]

Prema podacima dostupnim na sajtu Airvisual, koji meri kvalitet vazduha širom planete, stoji da je u Čačku on danas opasan.

Naime, uz ovaj šumadijski grad stoji da je indeks kvaliteta vazduha čak 406 što je izuzetno nezdravo, te je opisan kao opasan.

Primera radi, na listi glavnih gradova, najzagađenija danas je Daka u Bangladešu sa indeksom 340 što znači da je Čačak zagađeniji trenutno od svih prestonica na planeti.

Ono što je dodatno zabrinjavajuće je i što je koncentracija pm 2,5 čestica, koje predstavljaju takozvane fine čestice, po metru kvadratnom čak nestvarnih 358 od dozvoljenih 25, što znači da je dozvoljena vrednost premašena za čak 14 puta.

Fine čestice mogu doći iz više izvora kao što su strujna postrojenja, toplane, individualna ložišta (ugalj – kao najgora vrsta čvrstog goriva), motorna vozila, avioni, gorenje drveta, šumski požari, paljenje njiva, vulkanske erupcije i peščane oluje.

Dugotrajno izlaganje PM2.5 česticama može dovesti do taloženja plakova u arterijama, izazivajući vaskularno zapaljenje i smanjenju elastičnost arterija, što potencijalno može dovesti do srčanog udara ili šloga.

Naučnici koji su sproveli istraživanje su procenili da za svakih 10 mikrograma po metru kubnom (μg/m3) povećanja finih čestica u vazduhu, postoji do 8% povećanja smrtnosti izazvanih kardiopulmonalnim oboljenjem ili rakom pluća.

Izvor https://mondo.rs/Info/Drustvo/a1426228/kvalitet-vazduha-cacak-airvisual-zagadjenje-opasno.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *